Sunday, 30 June 2013

Nak ikan laga merah

hello :)

rasanya hari ni gedik sangat jejari ni nak menaip banyak-banyak. yelah esok sekolah. tak boleh dah nak update segala bagai. entry kali ni saje nak share keinginan nak beli seekor lagi teman seakuarium Kuikui. Nak tau ikan apa Kuikui ni boleh lah baca entry ini. nama Kuikui tu Elize yang bagi :) setakat ni genap 2 hari dah Kuikui atas meja miss nyutt. *eh panggil miss nyutt pulak ini idea kawan haha. Kuikui ni jenis yang memang kuat makan mcm tuan dia. first day bela tu bagi 20 biji makanan semua dia lahap tak sampai 10 minit. mungkin tuan kedai tak bagi makan kot. esoknya poop uihh banyak engkauu. ekor dia takyah cerita, mmg serupa evening dress. aku yang tengok pun rasa berat je ekor dia tu. tapi aku suka ekor yang panjang. nanpak gojesh.




memandangkan akuarium yang aku beli tu bersaiz agak besar untuk kuikui, timbul pulak idea nak bela seekor lagi. ikan pelaga kan tak boleh campur, tapi takyah risau. akuarium tu ada divider dia. sebelah boleh letak kuikui, sebelah lagi letak jiran kuikui. kali ni nak ikan laga merah pulak. biar warna dia kontra :) ohhh bertambah cantik lah study table ku nanti. yeahh ! lagipun warna merah ni ada ong bak kata emak ku yang merah gincunya.

 
 credit ; google

12 comments:

  1. Natang towk nama ikan laga duhal. Mewk ingat spesis ikan emas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aok ikan laga lah. Mun ikan emas sik nya klaie. Ikan tok klaie dgn spesies nya mpun.

      Delete
  2. my lil brother also have same interest like urs. bela ikan laga. he own about 8 already :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada 8 ekor? Ni yang buat jeles ni. Hehe :D

      Delete
  3. kmk pnh inang ikan tok
    nang kacak kalernya
    lagipun sennag mok inang
    tp mesti mok sikok jak dlm akuarium
    mun 2 ekok nya kelaie
    nang sesuai namanya..ikan laga

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nang sikpat campur ikan tok. Ganas. Hehe. Kmk sukan nangga ekor nya nok panjang.

      Delete
  4. ikan yg bwh 2 cntik :) kembang je..tp kalau xsilap, betina sama betina boleh je nk bercampur..xnk try?? hu3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak try tapi risau pulak. Tak pasal2 salah jantina. Mati ikan nanti. Haha

      Delete
  5. ikan nie makin tua makin cantik tau.. sbb pernah bela ms skolah dulu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeke? Taktau pulak. Dulu ada bela tpi x hidup lama. Hihi

      Delete

Awak yang comel. Komen elok-elok tau