Sunday, 23 June 2013

Kesihatan tubuh dan wajah sewaktu musim jerebu

hello :)
 
credit: borneopost
 
Jerebu dah kembali! sekarang musim jerebu, keadaan di luar rumah sangat bahaya. terutamanya untuk kanak-kanak, oldies dan yang berpenyakit spt asma atau paru-paru. kadang-kadang terfikir jugak, mcm mana nak kembalikan dunia yang bersih tanpa pencemaran. kesian tengok keadaan kat luar sana. especially those yang bawak anak naik motosikal. terdedah sangat dgn jerebu. musim jerebu nilah kita kena serious jaga kesihatan diri. wajah pun jangan ditinggalkan. jgn biarkan muka korang2 yang mulus tu berhabuk. apa-apapun banyak perkara penting yg perlu diamalkan sewaktu musim jerebu ni. macam berpantang lah pulak kan.

1. Tolong minum sebanyak mungkin air. kalau dah rasa tekak tu mcm tersumbat bak iklan mucinex elok lah minum air banyak-banyak. cuaca panas, hang pengsan sapa nak angkat? kan. okayy dlm banyak-banyak mainpoint aku bg harini, AIR is the mostest pentingsss. ayat berterabur nak bagi hang minum air ye dok?

2. Cuci muka selalu. muka kita ni dah banyak melekat debu. thats why lah kena rajin pi toilet, amik kesempatan cuci muka. boleh buang debu kat kulit muka.

3. Bawak face cream dan toner. ladies sekarang dah suka bawak bag. tak kesah beg apa, yang penting kena selitkan toner muka & cream muka. tak berat pun nak sumbat dalam beg kan. kalau rasa muka tu lain mcm, cuci dulu pastu sapu lah toner & cream. atleast melindungi kulit awk daripada debu. aku bawak mini pack je pegi skolah.

4. Wet tissue and facial tissue. yang ni tak penting sangat. in case takde toilet nak cuci muka.

5. Penutup mulut. sebenarnya aku ni perlu jugak guna penutup mulut. takut tonsilitis aku tu merebak kuman. eh boleh ke? lantaklah, dah terlambat. sekarang tengah menahan siksa tonsil.penghidap asma beware jugak.

#harap-harap jerebu ni makin kurang. taknak lah dengar sana-sini batuk. aku pun batuk sekarang. dan dan dan, i want the beautiful sunset and sunrise! not the haze.bye and take care much :)

10 comments:

  1. jerebu makin teruk.. kesian kat pesakit2 asma n yg relate ngan respiratory :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. yelahh. sy pun asma jugak. tu yg risau sikit :(

      Delete
  2. bena ya dik...orang sarawak nak...kakar sarawak jak okey..hihi...

    ReplyDelete
  3. bena kata ktk
    musim jerebu tok..mok sentiasa jaga kesihatan diri kita

    ReplyDelete
  4. take care of urself. risau ngan jerebu. bintulu agik okey kinek.

    ReplyDelete

Awak yang comel. Komen elok-elok tau