Tuesday, 30 April 2013

Pure Beauty Pomegranate Antioxidant Starter Pack!

hello silent readers :) 

salam cinta ku terbangkan dari Sarawak bumi tercinta ini *maap ayat skema melampau*. mari kita review produk harini. since im joining Kadet Bomba in the early months, muka ya ampun. salah hari kebarangkalian dianggap orang benua nun di sana (dok paham sendiri ye). jerawat, whiteheads, kulit berminyak semua dah bersarang dekat kulit aku ni. mcm berperanan jadi tagboard pulak kulit anak ini. dah jenuh dah tukar produk penjagaan muka. ahak ahak.

lama juga dah lepas pandang kebersihan kulit muka ni. sebab aku jenis yang pemalas if you know who i am. yes malas sangat2. alangkah indahnya kalau ada alat untuk mencuci muka automatik, takpun mandi automatik. boleh gosok badan kita dgn sendiri. wahhh okayy i should study more about physics and build it.

back to story, hari ini nak review produk muka(starter pack). eh takla review mana, baru guna dalam 2 hari. sebenarnya, dah lama sangat nak cari produk ni. baru jumpa dekat watson padahal hampir tiap bulan pegi watson.

maap kualiti gamba nya tak jelas 


serious packaging sangat comel.The box is small and contain 3 starter pack ; foam cleanser, toner, essence. 
The price is so affordable Rm 3.++ . malam sikit aku  review okay! tunggu kesannya nampak. Gonna buy the real pack later. hewhewhew till then ♥‿♥

Friday, 26 April 2013

Deepest condolence dear cousin

hello silent readers :) 

im here and just got back from Serian. and surely im very grateful sebab sempat melawat mendiang my lovely cousin's wife. still im in shock. they just celebrated their second year wedding anniversary and my cousin's wife birthday and his wife pregnancy.

i received the news from my mother. balik sekolah then aku bukak pintu. tak sempat nak tutup pintu then mamak say "baca meses bapak dalam henfon mamak". i thought 'oh mungkin mamak dapat bonus or whatsoever' then i say "dont scared me". scrool punya scrool i found daddy's name. he said that "my cousin name accident, his wife dead, now at hospital serian (bahasa iban)" aku dan mamak rush balik rumah, tukar baju then rush pegi hospital.

i hate the feeling when im stepping into the rumah mayat. satu perasaan sebak, tak percaya, sedih dan macam-macam. and surely im afraid about my cousin's health. praise to lord he's okay. like what my mom said "inilah hidup". we must go on. dear cousin, i hope you will face the problem and remember God is always there.


Wednesday, 24 April 2013

Jom buat Gwiyomi!

hello silent readers :)

Gwiyomi hanya untuk gadis comel? tak semestinya.
sekarang ni mcm demam Gwiyomi lah pulak. kalau dulu Gangnam Style sekarang Gwiyomi. ahh pengaruh KPOP. aksi Gwiyomi ni virus kepada gadis-gadis comel. include me pleaseeeeeee :D jom! let's learn Gwiyomi!


https://says-dot-my-production.s3.amazonaws.com/says_news_remix/story_element/image/515fd4e71a610d2c53003f01/87517476-3903-4ce6-9803-64c22611fafd.jpeg 

Gwiyomi artis Malaysia yang seriusss comel sangat :D





# aku tengah tunggu sinar kecomelan baru aku nak buat video sendiri . ihikss ihiksss. okayy byeee till then 

Tuesday, 23 April 2013

Panduan menghadiri temuduga/interview

hello silent readers :)


okay, hari ni aku nak share sedikit tips yang sangat berguna especially untuk yang lepasan SPM atau yang tengah ready utk menghadiri interview esok, lusa, minggu depan atau bulan depan. tips ni bukan  sebarang bagi sebab monster pun tak kerja lagi. tips ni dicedok dari ceramah Panduan Mencari Pekerjaan dan Temuduga oleh En Muhammad Asrul pagi tadi.

Apa yang penting untuk temuduga :
1. Sijil  dan resume
2. Pemakaian yang lengkap & elok (First impression)
3. Datang lebih awal

APA YANG HARUS; 
Yakin dan mempunyai potensi diri
Kebolehan berfikir
Keupayaan untuk memimpin

APA YANG TIDAK HARUS/DIELAKKAN;
Hilang tumpuan
Ketawa
Garu kepala
Memandang atas atau bawah seolah-olah mencari jawapan

PERGERAKAN BADAN ATAU TINGKAH LAKU YANG BOLEH MENGAGALKAN TEMUDUGA;
Memberi jawapan bersahaja
Bercakap dengan nada yang terlalu lembut
Merokok
Mengunyah chewing-gum
Mengoyangkan kaki
Menjegilkan mata
Memotong percakapan
Memburukkan majikan lama
Berbalah pendapat

PEMAKAIAN & PENAMPILAN (LELAKI)
Berambut kemas, pendek dan teratur
Janggut hendaklah dipotong
Tali pinggang yang sama warna dengan kasut yang dipakai
Elakkan menggunakan jeans
Jangan pakai kasut sukan
Kemeja long-sleeve
Tali leher yang bersesuaian

PEMAKAIAN & PENAMPILAN (WANITA)
Memakai pakaian berwarna matching
Jangan pakai pakaian yang berwarna terlalu striking
Pakai kasut bertumit tinggi dan bertutup di depan
Jangan pakai pakaian seksi dan menjolokkan mata
Rambut hendaklah disisir dan diikat rapi
Jangan pakai aksesori

# kepada akak-akak, abang-abang sekalaian yang akan menghadiri temuduga, bolelah cuba tips di atas. semoga dapat membantu :) kalau dah diterima kerja tu bolehlah bawak aku pegi MacDonald merasa burger baru tuu .. okay kidding peace yo 

Monday, 22 April 2013

Lagu Psy di banned?

hello silent readers :)

saje nak share benda yang aku dengar dekat radio tadi. korang dah dengar tak lagu Psy - Gentleman tu? pandangan aku lah kan, lagu tu memang bestt! sangat catchy. tapi kalau nak dibandingkan dengan Gangnam, 100 markah aku bagi dekat lagu Gangnam tu.


balik pada apa yang aku dengar lepas korek telinga dalam kereta tadi, dengan suara husky DJ tu cakap mcm ni "Lagu terbaru Psy iitu Gentleman telah dilarang........"okay aku taktau ayat apa yang disebut. sebenarnya Lagu Gentleman-Psy tu dilarang untuk disiarkan di negara itu sendiri. sebabnya terdapat aksi yang kurang elok dalam MV itu.

"A KBS statement suggested the offending sequences in the video, which has already clocked up 150 million views on YouTube, showed Psy jaywalking down an empty street and then kicking a traffic cone labelled "No Parking".

mungkin aksi itu agak kurang bersesuain dengan penonton terutamanya kanak-kanak. kanak-kanak memang suka lagu tu, sebab memang catchy. plus tarian nya sangat okayy

Wednesday, 17 April 2013

Tribal Print fashion addiction !

hello silent readers :) 

how are you today? me like seriously "bila nak hujan" sangat-sangat panas di bumi Kuching rasa nak duduk dalam peti sejuk 24-hours. back to story, do you love Vintage? Classic? eh vintage dan classic tu sama je kan -.- lately, monster dah jatuh hati dengan Tribal Vintage design. seriously sangat awesomeeeee :)

fashion lovers especially hipsters memang addicted dengan fashion yang bertemakan vintage mcm tribal print. tak kesah lah baju, seluar, legging, shortpants nak tribal print, even nail polish dan heels pun nak tribal. sangat mempengaruhi dunia fashion. even gadget nowadays mcm Ipad dan iPhone pun ber-casing kan tribal pattern cover. Samsung Tab & Galaxy Y ku bila lagi nak bercoverkan tribal pattern? susah na nak cari -.-

and now im looking for a tribal print jacket :) survey dah banyak tempat tapi asyik terserempak dengan varsity. okay varsity pun fashion addiction sekarang. 

jom layan fashion with tribal print pattern! cantik wa bilang sama you

Tumblr_ml768pwp9m1snjxsfo1_500_large 

524513_544369638947810_138704415_n_large 

1_large 

Tumblr_mk9t6v3aar1qahuioo1_1280_large 

Il_570xn.382354643_4e3o_large
i want this !

Tuesday, 16 April 2013

I've joined Nuffnang !

hello silent readers


 

skema tak ayat di atas? mesti korang  fikir "eleh org dah lama dah join nuffnang dah beranak pinak dah BE" okay fine. thankss for the impression :) okay kidding. tergerak hati je nak join Nuffnang ni. mana tau boleh kumpul duit beli DSLR kan? ahh imaginasi terlampau. tak kisah, cikgu sejarah cakap pemikiran realpolitik kadang-kadang bawak kebaikan :) heheheh

i've blogging since 2010 actually. my cousin Fazel yang cakap blogging ni best kira macam diary. eh dulu kan aku sakai tahap gaban. ada blog amboi kemain tiap hari nak update update update. siap ada lagu Jay Park kelasssss kau blog aku dulu. sekarang ni masih aktif lagi, pi cari sendiri. mwehehe

then rasa boring pulak blog blog ni. tinggalkan je bersawang-sawang lah blog tu. lepas tu jumpa kawann Twitter iaitu madu ku. madu? ala we'e sharing Bigbang's leader GDragon. feeling suami real pulak. dia yang ajar monster guna blogskin. edit itu, ini. seriouss best! tapi blog tu kira mcm personal blog. curhat isi hati break dengan Aaron Aziz, lepastu pegi travelling dengan Shaheizy Sam. okay i lied :D

so, today is my first day beaing a nuffnang member :) thank you miss ayu bagi sumber inspirasi yang takda kaitan dengan Add Math :)

Monday, 15 April 2013

SWEET LIZAHANUM'S GIVEAWAY "Suka-suka nak bagi hadiah..........."


hello silent readers

nampak tak banner di atas? kalau tak nampak kena makan ayam dulu *okay takda sangkut paut* kalau berminat nak join, bolehlah klik link dibawah banner :) senang kan? syarat nya pun senang2 makan kacang depan tv!

hurmm, APA HADIAH YANG PALING SAYA SUKA? monster tak kisah pun apa hadiah yang orang nak bagi. yang penting ikhlas lagi berhati mulia :D tapi kalau ditanya hadiah apa yg saya suka. ni lahh

1. PATUNG HELLO KITTY yang super big!
 

2. HELLO KITTY NIGHT LAMP

 

3. KATE POWDERLESS LIQUID FOR COVER

 

4. TRIBAL JACKET 

 

4. ALAF 21 NOVELS


kalau tanya HADIAH IMPIAN. first, please jangan ingat monster ni materialistik tau. nak hadiah mahal-mahal. namapun hadiah impian kan? bagai mimpi sampai ke bintang lah jawabnya. hadiah impian yang monster nak sangat!

1. CANON EOS 60 D


p/s : alangkah indahnya dunia kalau ada yang nak bagi Canon tu. hihi :D boleh la feeling-feeling photographer kan. lagipun monster ada minat nak jadi photographer :D selca je reti. 

Sunday, 14 April 2013

Lasaknya Sony Xperia Z !

hello silent readers :)


mungkin ada kot yang fikir monster ni agak lambat sikit bab-bab handphone baru especially SONY. maklumlah monster pengguna Samsung & Nokia je :) pernah tak korang terfikir nak buat Sup Handphone? masak sup lepastu masukkan handphone korang mcm korang letak sayur takpun ayam. hihi :D tak sanggup i. kot2 teriak bergegar satu kampung!

btw, body Xperia Z memang ohsem. nampak elegan especially warna hitam. well, sesuai sangat utk yang lasak salu jatuhkan phone :D

kalau korang pengguna Sony Xperia Z boleh lah cuba buat sup ayam sony xperia Z. hihi :D lepas masak korang makan sendiri. kalau rosak jangan nak cari tuan tanah. tuan tanah tak sanggup bayor. seriously handphone ni memang lasak !



ni lagi satu! cuba lah kalau berani. hihi :'D




NotaJariManis; agak-agaknya bilalah monster dapat eh? haha tahun depan depan depan depan lagi kot :D

Saturday, 13 April 2013

Lipstick boleh menyebabkan kanser?

hello silent readers

the second entry for today. tadi ternampak satu entry oleh seorang blogger. mcm seram kan bunyi title kat atas? lagi seram bila monster baca. lagi-lagi monster ni jenis yang suka makeup. but not Lipstick. for those yang sangat addict dengan lipstick, please be remind, suka-suka kena jugak hati-hati. nak ke tengok bibir jadi mcm ni?

 

Kenapa pulak lipstick boleh direlate dengan kanser? sebab ada diantara lipstick di pasaran yang mengandungi plumbum. huihh nama ja pelajar chemist, tak pulak tau plumbum bahaya. okay serious memang bahaya! Antara lipstick yang mengandungi plumbum ialah ;

CLINIQUE
ESTÉE LAUDER
SHISEIDO
RED EARTH (Lip Gloss)
CHANEL (Lip Conditioner)
MARK AMERICA
MOTIVES
LIPSTICK
AVON

Nak tau lipstick tu mengandungi plumbum tinggi? Cuba try ini :
1. Sapu sikit gincu dekat tangan
2. Letak cincin emas dekat gincu tadi
3. Kalau emas tu bertukar wana hitam, gincu itu memang mengandungi plumbum.

awas untuk peminat tegar lipstick okay. hati-hati sebelum terkena. nasib baik monster reti guna lip balm je :)

Perkhemahan Pertandingan Kadet Bomba di SMK Padawan

hello silent readers 

monster telah selamat pergi dan sampai dari perkhemahan kadet bomba yang sangat memenatkan. siapa tak penat berkhemah 4 hari dengan perut yg sangat desperate untuk mengeluarkan bahan semulajadi =.= *if you get what i mean* even penat, tapi sangat best ! and this is my first time join a camping ! i mean camping yang agak lasak. tak lasak pun mungkin sebab takda kem kom yang strict. so buat biasa je.

First day ; awal pagi dah kumpul. pulak perut asyik memulas. kejap cirit, kejap kentut. agaknya butterfly in my somach kut. nebess sangat. takut pulak takbole nak carry on camping tu. bas tu tak da aircond. panas gilaaa. sudahnya bas sesak dengan barang, luggage, hos takda aircond pulak. nak taknak tahan je lah. tapi dah bas jalan dah okay sikit. jalan pegi sekolah tu memang awesome. fheeling-fheeling roller coste nun di legoland. haha :D seriously, kecut perut driver tu bawak laju dgn jalan sempit, selekoh tajam, bukit, gaung ahh sabar je lah. pening tu takayah tanya.

 

 

 

 

khemah monster, eliza, nylin. khemah yg paling wangi. siap bawak ambi pur & glade


tempat mandi yang memang tak da selera nak mandi. sebabnya kena kongsi dgn banyak student dengan tanah yang becak, sempit.

 

  

last-day. im cominggg homeee ! all the way back is jalan sempit, selekoh & jambatan yang menakutkann =.=
 


 

 

walaupun tak juara untuk keseluruhan, but who can beat our kawad kaki? sorry terlebih perasan pulak. but that's a fact. terima kekalahan seadanya. for the unmentioned school, karma says what goes around, comes around :D peace no war ! let's fight for the coming yearsss .

for Lakers KaBom, dont be upset :) kita dah berusaha dan menang dengan usaha bukan sebaliknya. Tuhan tau apa salah dan betul :) gonna fight again okayy. kinda missing all of you right now especially cikgu2 and jurulatih :( 

 

Friday, 12 April 2013

Datuk Lee Chong Wei ; Baby boy !

Parents-to-be: Lee and Wong posing for a photo recently. 

Congratulations for the badminton player couple Datuk Lee Chong Wei and Datin Wong Mew Choo for their first delivered baby boy today. There are no any photos of their baby yet, but me (as the couple fan) will wait for the first picture of the baby named Kingston Lee.

Btw, tahniah sekali lagi buat Datuk LCW dan datin di atas kelahiran baby boy ;) jadi diharapkan kehadiran baby boy ni boleh bagi inspirasi kepada LCW untuk World Champions in Guangzhou pada Ogos nanti ;)

Ahhhh i just cant wait for the cute little Kingston Lee's photoss 

Saturday, 6 April 2013

Away for Pertandingan Kadet Bomba 2013

Hello darlingss ♥

saje je i nak inform i nak pegi Pertandingan Kadet Bomba di SMK Padawan kat uolss *berlagak kejap. ecece baru peringkat sekolah nak berlagak aku sekeh kepala. haha :D so, tuan tanah is away for a week. perkhemahan kat sana sepanjang 4 hari 3 malam dan sepanjang tu lah kita tidur khemah kan Nylin, Aai?  actually monster terlebih eksaited sebab first, it is my first time join perkhemahan segala ni except waktu i sekolah rendah dulu lah. second, entah tak tau. tu je kot.

perasaan nebes dalam eksaited tu takyah tanya memang beraja dalam jiwa. nebes tu mungkin sebab risau barang2 yang i bawak tak cukup, takpun risau "bendera merah" serang, takpun risau mandi takcukup masa and those permasalahan yang ada hubungan kekeluargaan.

latihan telah dijalankan around 3-3.5 weeks kalau tak silap. i joined the Aspec Challenge dan Quiz je. nak ikut kawad kaki risau teremput and terpengasan dalam medan pulak. kesiann rakan seperjuangan yang lain kecewa dengan kepengsanan i. *alamak imaginasi terlebih sempadan =.= bagi tabaik dekat komaner jap cik Eliza K. pemilik blog http://i-am-ladyeyza96.blogspot.com/ follow dia sekali. awek cun tu :D

taknak story banyak-banyak nanti tak berkat. hehe :D tengok gamba jelah, snap sikit-sikit masa latihan dijalankan :) and yang baca jangan lupa doakan kitorg menang okayy. supaya berbaloilah usaha kaom-kabom lakers stay sampai petang me especially. hihi










 
miss tanty selalu je risau pasal sanggul. dont worry miss dah beli :)


my first time staying at the hostel. its good enough actually

lastly, my sunburn-pity-girl photo 
 

Tuesday, 2 April 2013

Makan badal ayam. Khasiatnya?

 
Gambar hiasan sumber dari Google

korang suka tak makan badal ayam? okay ada yang panggil badal, pedal atau bahasa omputehnya chicken gizzard *amboi standardnya bunyi. I've googled it weather its pedal or badal. eh whatever. memandangkan monster ni suka sangat makan gizzard ni kan, jadi terpikir pulak apa khasiat makan nya. manalah tau berkhasiat sangat kot-kot bertukar cantik serupa nelydia senrose kan. ehek ehek :') 

badal ayam selalu nya mesti ada kaitan kan dengan hati ayam. tapi i tak  suka sangat makan hati ayam sebab isinya terlebih padat semacam. bawah ni maklumat yang monster jumpa. peminat badal ayam panggang,goreng, dan sewaktu dengannya silalah baca di bawah ini yaa


Fat and Cholesterol

Approximately 15 percent of the calories in a serving of chicken gizzards come from fat. The ideal fat intake ranges from 20 to 35 percent of your daily calories -- roughly 44 to 78 g -- so the 2.6 g of fat in gizzards does not contribute much to the suggested consumption quantity. However, this food is quite high in cholesterol. One serving contains 370 mg; the recommended cholesterol intake is 300 mg per day. Too much cholesterol in your diet may increase your risk of heart problems.

Protein

Chicken gizzards are an excellent source of high quality protein, with 30.3 g per serving. This amount meets a significant portion of your daily requirements of 46 to 56 g per day. Protein benefits your immune system and aids in tissue repair. Gizzard protein provides all the essential amino acids.

Vitamins

Include chicken gizzards in your diet to boost your B vitamin intake. This food provides 17 percent of the daily recommended intake of vitamin B-12, a nutrient also known as cobalamin. The vitamin B-12 in gizzards promotes red blood cell production and keeps your nerve cells functioning correctly. This food contains 16 percent of the niacin, or vitamin B-3, you require each day as well, which is important for hormone production. Chicken gizzards also have 12 percent of the daily value for riboflavin, or vitamin B-2.

Minerals

One serving of chicken gizzards is quite high in selenium with 59 percent of the suggested daily consumption. This mineral contains antioxidants, which may help protect against a variety of diseases including cancer. Gizzards provide 29 percent of the daily value for zinc, 19 percent for phosphorus and 18 percent for iron. 


Read more: http://www.livestrong.com/article/413486-are-chicken-gizzards-healthy/#ixzz2PIwR7Ih0

Monday, 1 April 2013

Online Boutique for Shopaholic !

Hai semua 

korang cuti tak hari ni? monster (can i call myself monster? using "saya" mcm tak sesuai) tak sekolah harini bukan ponteng atau lambat bangun atau yang berkaitan dengannya tapi hari ni cuti sekolah. Happy Easter Monday for the christians :') may you have a blessed life for the coming days.

im kinda bored so i just googled some online boutiques. and facebook boutique pages. whoaa terasa kegeraman sedikit sebab kebanyakkan baju tu tak muat size :( haha tak kesah. sebab tak pernah pun nak cuba beli baju-baju via online ni. those are some boutique that offers the affordable price and amazing clothes for you. salu godek-godek page ni. shopaholics sekalian memang rasa teruja kan nak beli. sudahnya harga murah, cantik pulak tuuu. 

 
Shopink Wonderland

 
Iprincess Boutique
Yang ni khas untuk baju kurung bermanik lovers. cantik-cantik semua tau :)

 
Minniemouse Boutique
This boutique offers muslimah outfits 

MYShopLah!

that's enough. rambang mata pulak monster tengok. pernah pulak terfikir nak buat online boutique ni. tapi lupakan hasrat je lah ye. sebab tak belajar ekonomi. eleh alasan tak cukup berasas 

NotaJariManis : kalau dah oder tu tapi tak sampai ke ada masalah lain jangan carik monster. itu hal sendiri okbyeee :)