Saturday, 13 April 2013

Lipstick boleh menyebabkan kanser?

hello silent readers

the second entry for today. tadi ternampak satu entry oleh seorang blogger. mcm seram kan bunyi title kat atas? lagi seram bila monster baca. lagi-lagi monster ni jenis yang suka makeup. but not Lipstick. for those yang sangat addict dengan lipstick, please be remind, suka-suka kena jugak hati-hati. nak ke tengok bibir jadi mcm ni?

 

Kenapa pulak lipstick boleh direlate dengan kanser? sebab ada diantara lipstick di pasaran yang mengandungi plumbum. huihh nama ja pelajar chemist, tak pulak tau plumbum bahaya. okay serious memang bahaya! Antara lipstick yang mengandungi plumbum ialah ;

CLINIQUE
EST√ČE LAUDER
SHISEIDO
RED EARTH (Lip Gloss)
CHANEL (Lip Conditioner)
MARK AMERICA
MOTIVES
LIPSTICK
AVON

Nak tau lipstick tu mengandungi plumbum tinggi? Cuba try ini :
1. Sapu sikit gincu dekat tangan
2. Letak cincin emas dekat gincu tadi
3. Kalau emas tu bertukar wana hitam, gincu itu memang mengandungi plumbum.

awas untuk peminat tegar lipstick okay. hati-hati sebelum terkena. nasib baik monster reti guna lip balm je :)

2 comments:

  1. yeay ! kita kawan. sik suka lipstik juak.. *wink ^__^

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes! lipstick nampak ceridak. hoho :D

      Delete

Awak yang comel. Komen elok-elok tau